І семестр

І семестр

НУШ ЗАРУБІЖНА ЛІТЕРАТУРА 5 клас

Перелік орієнтовних питань з зарубіжної літератури у 5 класі (1 семестр)

1. Фольклор.
1.1 Жанри фольклору. Малі та великі жанри фольклору. Наведи приклади приказки, прислів’я, загадки.

2. Казка.  Види казок (чарівні, соціально-побутові, казки про тварин). Будова казок.
2.1 Народна казка, її ознаки
2.1.1 Індійська народна казка. Казка «Фарбований шакал». Повчальна мета казки, пряме і переносне значення назви твору, власне ставлення до головного героя.
2.1.2 Японська народна казка. «іссумбосі або Хлопчик-Мізинчик». Секрет сили Иссумбосі, як чарівна казка утілюється в казці про Іссумбосі?
2.1.3 Китайська народна казка. Казка «Пензлик Маляна». Основна думка казки, як Малян допомагав своїм мистецтвом людям? Образи поміщика та Імператора. Якби ви мали чарівник пензлик, що б намалювали?
2.1.4 Арабська народна казка. Збірка казок «Тисяча і одна ніч». Історія її створення, казки, що увійшли до збірки. Казка «Синдбад-мореплавець» (третя подорож). Як діє Синдбад у скрутні моменти життя? Ставлення Синдбада до своїх супутників.
2.1.5 Брати Грімм. Казка «Пані Метелиця». Ставлення до праці обох дівчат, риси характеру у випробуваннях обох дівчат, моральні цінності, що утверджуються у казці. Антитеза.
2.2 Літературна казка, її ознаки
2.2.1 О.С. Пушкін. Вступ до поеми «Руслан і Людмила» (вчити напам’ять). Власні уявлення про лукомор′є. Казка «про рибалку та рибку». Риси характеру та поведінка героїв, власні почуття та ставлення до героїв.
2.2.2 Г.К. Андерсен, його твори, провідні ідеї його казок. Казка «непохитний олов’яний солдатик». Світ людей та іграшок, чому казка називається саме «Непохитний олов’яний солдатик»? Людські якості в образі солдатика. Казка «Дикі лебеді». Стосунки між братами та сестрою, моральні цінності героїв.
2.2.3 Оскар Уайльд. Казка «Хлопчик-Зірка». Поведінка, вчинки головного героя. Які цінності утверджуються в казці? Духовні перетворення героя.

3. Віршований твір. Вірш, його ознаки. Рима. Пейзаж.
3.1 Джон Кітс. «Про коника та цвіркуна». Пейзаж літа та зими у вірші.
3.2 Й.В. Гете. «Нічна пісня подорожнього» (вчити напам’ять). Основний настрій вірша.
3.3 Г. Гейне. «Задзвени із глибини…» (вчити напам’ять). Основний настрій вірша.

4. Оповідання, його ознаки.
4.1  Ернест Сетон-Томпсон, головна тема його творів. «Лобо». Головна думка твору, почуття та риси характеру головного героя, власне ставлення до учинків мисливців та поведінки вовків.

Терміни, які необхідно розуміти:
● фольклор ● прислів’я ● приказка ● загадка ● вірш ● пісня ● казка ● мандрівний сюжет ● алегорія ● антитеза ● автор ● оригінал ● переклад ● пейзаж ● епітет ● метафора ● оповідання

Administrator