І семестр

Рекомендації щодо співбесіди з всесвітньої історії у 7 класі

Співбесіда з всесвітньоїісторії у 7 класі передбачаєперевірку екстерна щодо сформованості у нього  уявлень і початкових знань про історію як галузь людських знань, як науку,що має свій предмет вивчення і свої методи дослідження.

Спілкування відбуватиметься за темами і обсягами, зазначеними у програмі самостійної підготовки екстерна.

Під час співбесіди екстернові пропонуватиметься відповісти на питання або виконати завдання, які стосуються програмного матеріалу.

Орієнтовні питання до співбесіди в І семестрі:

  1. Яка дата вважається початком Середніх віків?
  2. Як було засноване королівство франків? Чим були зумовлені зміни в житті франків після їх завоювання Ґаллії?
  3. Завдяки чому Карлу Мартеллу вдалося зупинити просування арабів?
  4. Що таке «Салічна правда»?
  5. Чому в королівстві франків відбулася зміна династії Меровінґів на Каролінґів?
  6. За правління якого імператора Візантія досягла найбільшого територіального зростання? Назвіть основних ворогів Візантійської імперії за час її існування. Під час правління якого імператора вдалося зупинити наступ арабів?
  7. У які століття відбулася слов’янізація балканських володінь імперії? Коли у Візантійській імперії спалахнула боротьба між прихильниками і противниками шанування ікон? Коли Константинополь був захоплений хрестоносцями?
  8. У якому році і чому припинила своє існування Візантійська імперія?
  9. Визначте причини появи ісламу. Чого навчає мусульманська релігія? Які основні положення ісламу?
  10. Куди були спрямовані воєнні походи арабів? Які території їм удалося завоювати? За якого халіфа були здійснені найбільші завоювання арабів? Які битви поклали край просуванню арабів у Європу?
  11. Коли припинив своє існування Арабський халіфат? Завдяки чому арабська культура досягла значних здобутків? Які її витоки?
  12. Що таке феодалізм? На які стани поділялося середньовічне суспільство? Які стани суспільства були панівними?
  13. Хто такі рицарі? Яким було озброєння рицаря? Як він поводив себе в бою?
  14. Яким було господарство селянина? Що таке повинності? Які повинності виконували селяни?
  15. Хто очолював християнську церкву на Заході? Чим 1054 р. відзначився в церковному житті Європи?
  16. Які міста Європи у Середні віки були найбільшими? Як виглядало середньовічне місто? Опишіть його характерні ознаки. Назвіть основні прошарки міського населення і дайте їм характеристику.
  17. Що таке середньовічний цех? З якою метою виготовлявся шедевр? Хто об’єднувався в гільдії?
  18. Хто був союзником міст у боротьбі із сеньйорами? Що було символом міського самоуправління?
  19. Хто такі нормани, вікінги й варяги? Назвіть держави, що найбільше постраждали від походів норманів. Що залишили по собі норманські походи у Європі?
  20. Коли і як виникли скандинавські держави? Яка скандинавська держава виникла першою? Назвіть наймогутніших правителів скандинавських держав у ХІІ—ХV ст.
  21. Якими були причини і мета організованих католицькою церквою хрестових походів? Які держави були утворені хрестоносцями на Сході?
  22. Для чого створювалися духовно-рицарські ордени? Чим «брати-рицарі» відрізнялися від ченців?
  23. Чому Папа Римський був змушений закликати до нових хрестових походів після «визволення Гробу Господнього»? Монархи яких держав брали участь у Третьому хрестовому поході?
  24. Коли держави хрестоносців припинили своє існування на Близькому Сході? Які причини поразок хрестових походів?
  25. Хто такий король? Чому виникає королівська влада?
  26. Які верстви населення і чому підтримували об’єднання Франції? Що таке Генеральні штати? Із якою метою їх було скликано? Як вирішувалися питання на цьому зібранні?
  27. Які германські племена переселилися на територію Англії? Які наслідки мали для Англії набіги вікінгів? Що стало приводом до норманського завоювання Англії? У чому виявилося посилення королівської влади за часів правління Генріха ІІ?
  28. Що таке Велика хартія вольностей? Чому англійці вважають її появу початком затвердження своїх прав і свобод?
  29. Коли утворилась Німецька (Римська) імперія? Хто був її першим імператором?
  30. Якими були причини роздробленості Італії? Назвіть найбільші італійські міста-республіки. Хто такі ґвельфи та ґібеліни?  За якого правителя Сицилійське королівство досягло найбільшої могутності?
  31. Кого європейці називали маврами? Що таке Реконкіста? Які держави виникли на Піренейському півострові в результаті Реконкісти?
  32. Як і коли було створено Іспанське королівство?
  33. Яку роль відігравала Папська область у житті Італії та Європи? Охарактеризуйте реформи Фрідріха ІІ в Сицилійському королівстві.

Під час співбесіди екстерн7 класу має максимально продемонструвати знання з відповідної теми, набуті компетенції: уміння орієнтуватися в історичному часі, встановлювати причино-наслідкові зв’язки,уміння орієнтуватися в історичному просторі; знаходити взаємозалежності в розвитку суспільства, господарства, культури і природного довкілля; уміння працювати з джерелами історичної інформації, уміння визначати і застосовувати теоретичні поняття для аналізу й пояснення історичних подій та явищ, ставити запитання та шукати відповіді, уміння формулювати оцінку історичних подій та історичних постатей, вміти аналізувати й висловлювати власну думку.

Administrator